Role
Na tej stronie ustalasz dwie rzeczy: czego nie mogą zwykli administratorzy oraz co mogą robić dla swoich grup administratorzy grup.
Tylko dla administratorów
Tę stronę widzą tylko administratorzy. Kartę Ograniczenia dla użytkowników z uprawnieniem „Administracja” widzą i zmieniają tylko superadministratorzy.
Ograniczanie administratorów
Superadministrator może odebrać zwykłym administratorom (użytkownikom z uprawnieniem Administracja) poszczególne kompetencje, nie odbierając im całego uprawnienia.
- Otwórz Ustawienia › Aplikacja › Role.
- W karcie Ograniczenia dla użytkowników z uprawnieniem „Administracja” zaznacz wybrane ograniczenia.
- Kliknij Zapisz ustawienia.
| Ustawienie | Działanie |
|---|---|
| Tylko superadministratorzy mogą edytować konta użytkowników | Dotyczy wszystkich danych w edytorze użytkownika: imienia i nazwiska, nazwy użytkownika, e-maila, opisu, dezaktywacji, wymogu uwierzytelniania dwuetapowego, wiadomości po logowaniu, roli i uprawnień. Administratorzy nadal mogą tworzyć użytkowników, resetować hasło i drugi składnik oraz zdejmować blokadę logowania. |
| Tylko superadministrator może dopasować uprawnienia folderu dla użytkownika | Dotyczy odmiennych uprawnień użytkownika w pojedynczym folderze, ustawianych w zakładce Członkowie folderu. |
| Tylko superadministrator może dopasować ustawienia programu | Ukrywa przed administratorami obszar Aplikacja ustawień. Przegląd pozostaje dostępny. |
Konfiguracja administratorów grup
Administrator grupy zarządza członkami swoich grup w Zarządzaniu grupami. Co może tam robić, ustalasz tutaj.
- W karcie Uprawnienia administratorów grup zaznacz pole wyboru Włącz administratorów grup.
- W sekcji Co może administrator grupy zaznacz wybrane uprawnienia.
- W sekcji Jakie uprawnienia może nadawać administrator grupy zaznacz uprawnienia, które może przekazywać kontom.
- Kliknij Zapisz ustawienia.
Bez opcji Włącz administratorów grup rola pozostaje bez skutku. Żadne z uprawnień wtedy nie działa, nawet jeśli jest zaznaczone.
Co może administrator grupy
| Uprawnienie | Znaczenie |
|---|---|
| Zakładać użytkowników | Tworzenie nowych kont dla własnych grup. |
| Edytować użytkowników | Zmiana kont należących do jednej z własnych grup. |
| Widzieć wszystkich użytkowników | Bez tego prawa lista użytkowników pokazuje tylko członków własnych grup. |
| Resetować hasło | Dla kont z własnych grup. Nowe hasło trafia na konto e-mailem. |
| Resetowanie uwierzytelniania dwuetapowego | Dla kont z własnych grup. Następnie użytkownik konfiguruje uwierzytelnianie dwuetapowe od nowa. |
| Resetować próby logowania | Odblokowuje konto zablokowane po zbyt wielu nieudanych próbach. |
| Usuwać pliki | We wszystkich folderach dostępnych przez jedną z własnych grup, niezależnie od tego, kto przesłał plik. |
Jakie uprawnienia może nadawać administrator grupy
Ten wybór obowiązuje tylko wtedy, gdy administrator grupy tworzy lub edytuje konto. Uprawnienia, które nie są tu zaznaczone, zostają przy tym kontu odebrane.
- Przeglądarka PDF
- Pobierz
- Prześlij
- Edytuj własne pliki
- Edytuj pliki innych
- Usuwanie własnych plików
- Usuwanie plików innych osób
- Historia pliku
- Wyślij powiadomienie
W zakładce Członkowie folderu i w profilu te same dziewięć uprawnień nazywa się nieco inaczej, na przykład Otwierać pliki zamiast Przeglądarka PDF. Przyporządkowanie podaje strona System uprawnień.